Dedicated Sunucu Barındırma:
Adanmış Sunucu Barındırma, yalnızca tek bir sunucuyu kullandığınız ve sunucuyu başka kimseyle paylaşmak zorunda olmadığınız zamandır. Sizi kontrol eden kişi yapar ve sunucunuzu gereksinimlerinize ve etki alanınızın ihtiyaçlarına göre uyarlamayı seçebilirsiniz. Adanmış Sunucular pahalı olsa da, ödemeye değer birden fazla özellik ve seçenek elde edersiniz. Temel olarak, web siteniz çok kısa bir süre içinde çok sayıda kişi tarafından ziyaret edildiyse, Dedicate Server sizin için doğru seçimdir.
Çalışma şekli:
Aynısının küçük versiyonu piyasaya çıkmadan önce kişisel bilgisayarların boyutlarının çok büyük olduğu gerçeğini biliyor musunuz? Dedicated Sunucular oldukça büyüktür ve fiziksel bir varlıkları da vardır. Diğer tüm PC’lerde olduğu gibi, Dedicated Server’larda da RAM, mikroişlemciler, sabit sürücüler vb. vardır. Bir bilgisayar büyük miktarda veriyi yönetmek için geliştirildiğinde, ona sunucu diyebilirsiniz. Öte yandan, yalnızca web siteniz için çalışan böyle bir bilgisayar kullanıyorsanız.
Adanmış Sunucular, aşağıda açıklanan iki ana bölüme ayrılabilir:
- Yönetilmeyen: Yönetilmeyen Adanmış Sunucu, sunucuyu kontrol edenin siz olduğunuz anlamına gelir. Bu nedenle sunucunun bakımından siz sorumlusunuz.
- Yönetilen: Aksine, sadece Sunucuyu sürdürmekle kalmayacak, aynı zamanda kusursuz çalışmasını sağlayacak başka bir şirket kiralayabilirsiniz. Bu prosedüre Yönetilen Sunucu denir. Sorumlu olacağınız tek şey, bilgileri işe alınan şirkete göndermektir. genellikle, yönetilen Adanmış Sunucu, 7×24 yardım masası, 7×24 izleme, işletim sistemi güncelleme, virüs ve kötü amaçlı yazılım taraması, istenmeyen postaları filtreleme, çekirdekleri ve DLL dosyalarını güncelleme vb. gibi özellikler sunabilir.
Dedicated Sunucu Barındırma’yı seçmenin avantajları:
- Performans: Özel Sunucular, herhangi bir zamanda büyük miktarda bilgiyi işleyebilir. Bu nedenle, performansı için Server’a güvenebilirsiniz ve web siteniz yoğun bir trafiğe tanık olsa bile herhangi bir aksaklık göstermez.
- Güvenilir: İnsanların çoğunun, güvenilirliği nedeniyle Dedicated Sunucu Barındırma’ya yatırım yaptığı şüphesiz söylenebilir. Sunucunun şefi olduğunuz için minimum kesinti süresini, gereken değişiklikleri ve yükseltmeleri kontrol edebilirsiniz. Hatta bakım ve onarımların maliyetini bile tahmin edebilir ve cebinizde bir delik açmaması için önceden planlayabilirsiniz.
- Kontrol: Ne tür bir Sunucu seçerseniz seçin, yönetin veya yönetin, kontrol kesinlikle sizin elinizde. Yazılımı ihtiyaçlarınıza göre değiştirebilir ve hatta ön koşullarınıza göre hizmeti iyileştirebilirsiniz.
- Güvenli: Dedicated Sunucuların kontrolü sizde olduğundan ve gereksinimlerinize göre özelleştirebileceğiniz için en güvenli sunucudur.
Bulut Barındırma Vs. Dedicated Sunucu Barındırma:
Bulut barındırmanın tanıtılmasından bu yana, birçok kişi buna geçti. Bulut barındırma, veriler ‘bulutta’ depolandığından çok fazla alan tasarrufu sağlar. Spesifik olmak gerekirse, bilgilerinizi çevrimiçi olarak kullanılabilen depolama alanına kaydedebilirsiniz. Hesabınıza üye olarak herhangi bir cihazdan ve her yerden bilgilere erişebilirsiniz. Çeşitli alan adları da verilerini bulut barındırma olarak bilinen bulutta depolar. Aşağıda belirtilen bulut barındırmanın bazı artıları ve eksileri vardır:
Artıları:
- Genel olarak, bulut birden çok sunucudan oluşur. Bu nedenle, sunuculardan herhangi biri çalışmayı durdurursa, diğer sunucular bunu telafi edecektir.
- Bulutta birden fazla sunucu bulunduğundan, depolama genişletmesi kolaylaşır ve kapasiteyi ihtiyaca göre artırabilirsiniz.
- Bulut barındırma, Hindistan’daki Özel Sunucu Barındırma ile karşılaştırıldığında daha ucuzdur
Eksileri:
- Birkaç yıl önce, bulut barındırma şirketinin zayıf noktalarından biri nedeniyle bazı ünlülerin bazı özel görüntüleri halka açıldı. Bu nedenle, şüphesiz, bulut barındırma güvenlik açısından şu ana kadar güvenilir değil.
Sanal Özel Sunucu ve Özel Sunucu Barındırma:
Sanal Özel Sunucu benzer olsa da Özel Sunucu Barındırma, sadece sınırlı ölçekteki işleri kapsar. Birçok insan, büyük mülkün yalnızca küçük bir kısmından yararlandığınız bir kat mülkiyeti ile karşılaştırır. Benzer şekilde Virtual Private Server’da da limitleriniz dahilinde bazı değişiklikler yapabilirsiniz. VPS’nin artılarına ve eksilerine bakalım:
Artıları:
- VPS, Özel Sunucu Barındırma’dan daha ucuzdur
- Teoriye göre, VPS’yi tamamen ihtiyaçlarınıza göre özelleştirebilirsiniz.
- Yönetilen, yarı yönetilen ve yönetilmeyen VPS paketleri vardır.
- Özel bir sunucu olan VPS, iyi bir güvenlik sunar
Eksileri:
- VPS kullanırken karşılaşabileceğiniz en yaygın sorun, kaynakların uygun olmayan dağılımıdır. Bu, sunucuyu sonuna kadar kullanma seçeneği mevcut olmasına rağmen, bunu yapamazsınız. Sunucuyu tam kapasite kullanmaya çalıştığınız anda VPS sorunlarla karşı karşıya kalıyor.
Şimdi, Dedicated Sunucu Barındırma’ya yatırım yapmaya karar verdiyseniz, bu süreçte size yardımcı olacak bazı ipuçlarını aklınızda tutmalısınız:
Değiştirme: Sözleşmeyi imzalarken, herhangi bir parça arızası durumunda sunucunun değiştirilmesini sağlayan maddeyi mutlaka kontrol ediniz.
Donanımın kalitesi: Sunucuların fiziksel bir varlığı olduğundan, daha iyi hizmet için kaliteli donanıma yatırım yapmak da aynı derecede önemlidir.
Çalışma Süresi: Sağlayıcının başarı kaydını gözden geçirdiğinizden ve sözleşmeyi yalnızca çalışma süresi %99 aralığındaysa kabul ettiğinizden emin olun.
Yardım masası: Sağlayıcı, bir sorununuz olduğunda her zaman yardım sunmalıdır. Sunucunuz yönetilmiyor olabilir ancak destek almaya hakkınız var. Bu nedenle, ayrıntılı olarak bilmek için sağlayıcının destek sistemini inceleyin.
Gider: Atmanız gereken en önemli adım, Dedicated-Server Hosting’i kurmanın maliyetini bilmektir. Fiyat etiketi altında hangi özelliklerden hoşlandığınızı anladığınızdan emin olun.