Merhaba bu makalemizde Aruba AP-515 model Access Point cihazını kurulum, firmware update ve temel yapılandırmasını yapıyor olacağız. Cihazın teknik özellikleri AP-510 serisi ile aynı olup buradaki doküman üzerinden okunabilir.
Cihazın kutu içeriği tamamen sizin kullanımınıza göre gelmektedir. Biz tüm ekipmanlarını istedik ve elimize ulaşan parçaları orijinal POE Enjektörü ve DC Adaptöründen oluşmaktadır.
Cihazın alt tarafında 2 adet ethernet girişi ve bir adet DC adaptör jack girişi bulunmaktadır.
Alt kısmında ise micro-usb console girişi ve reset butonu bulunmaktadır.
Yan tarafında ise 2 parça halinde uyarı ledlerini görebiliriz. Bunlardan birisi uyarı için etiketlendirilmiş diğeri ise kablosuz yayın etiketi ile bize uyarı verecek.
Cihazımızı ilk olarak DC adaptörü ile enerji vererek çalıştırıyoruz.
Uyarı led’i yeşil olarak yandı.
Cihazın üzerinde bazı konfigürasyonlar olabileceği için biz cihazı resetleyerek işlemlerimize devam edeceğiz. Cihazın nasıl resetlendiği buradaki dokümanda anlatılmış. Bizde o şekilde yaparak devam ediyoruz. Önce güç bağlantısını kesiyoruz ve reset düğmesine bir aparat ile baskı uygularken cihaza tekrar güç veriyoruz. Power led’i yanıp sönmeye başlayınca reset butonundan baskıyı kaldırıyoruz ve cihazımızı resetlemiş oluyoruz.
Cihazımızı resetledik. Şimdi cihaza erişmemiz gerekiyor. Bu şekilde beklememiz halinde herhangi bir yayın yapmıyor cihaz yani ona erişebileceğimiz bir yayın yapmasını bekliyoruz ancak olmuyor.
Bu yayını yapmamasının sebebi arka tarafta bulunan E0 portunun boş olmasından kaynaklı olduğunu belirtmekte fayda var. Bu portun herhangi bir ağa bağlı kablo ile bağlantısını veridimizde cihaz o networkten otomatik bir ip almaya çalışıyor eğer alamaz ise kendisi bir konfigürasyon SSID’si yayınlıyor.
E0 portuna kablomuzu bağladıktan sonra led rengi yeşile dönüyor.
Kısa bir süre sonra ise SSID yayını yaptığını bize ledler aracılığı ile bildiriyor.
Buradaki detayı yani E0 portunun boş kalmaması gerektiği detayı çok önemli.
Cihazın üzerindeki etikette yazan S/N numarasını bir kenara not alalım. Bunu cihaza erişirken kullanacağız.
Cihaz SetMeUp SSID’sini yayınladı. Bu yayında cihazın MAC adresinin son 6 hanesini de görebiliyoruz. Artık bu yayına bağlanarak cihazımıza erişebiliriz.
Bağlantıyı yapıyorum.
Ardından network ayarlarımdan hangi IP adresini aldığını kontrol ediyorum.
Bize 172.31.99.55 IP adresini vermiş. Ağ geçidi üzerinden yani 172.31.98.1 IP si ile artık cihazın arayüzüne ulaşabilirim.
Tarayıcıya ağ geçidinin adresini yazıyorum.
Otomatik olarak “setmeup.arubanetworks.com:4343” adresi ve portuna dönüyor ve (güvenli değil) kısmına tıklayarak ilerliyorum.
Cihazın login ekranı karşımızda. Default bilgileri admin ve cihazın üzerindeki not aldığımız seri numarasıdır.
Admin parolasını resetlememizi istiyor. Resetleyerek devam ediyorum.
Ülke konumunu seçiyorum.
Ücretsiz Aruba bulut yönetimi için bilgi veriyor tamam diyerek devam ediyorum.
Cihazın arayüzü karşımızda. Genel bakış sekmesinden ağ, istemci ve erişim noktalarını görüntülüyorum.
Ağlar sekmesinden yayın yapan ağları görüntülüyorum. Şuanda sadece SetMeUp mevcut.
Erişim noktaları sekmesinden mevcuttaki erişim noktasını seçiyorum ve kalem işareti ile düzenle diyorum.
Adı kısmında bu cihazıma bir isim veriyorum. Erişim noktası dediğimiz; E0 portuna bağlı olan kablomuz ve bu noktadan buraya gireceğimiz bilgiler ile cihazımızı internete eriştireceğiz. Sizin yapınıza ve IP bloğunuza göre girmeniz gerekmektedir. Yoksa erişim mümkün olmayacaktır.
Modları erişim olarak seçiyorum ve devam ediyorum.
Kurulum türünü iç mekan olarak seçiyorum.
Yerel uydu bağı sekmesinde ise herhangi bir ayar girmiyorum. Bu sekme aslında çok önemli yapınızda VLAN mevcut ise VLAN yazan kısma ilgili VLAN Tag’ini yazmanız gerekmektedir. Eğer buraya yazmadan IP verirseniz cihazı yine internete eriştiremezsiniz. Benim yapımda VLAN olmadığı için burayı default ayarlarda bırakıyorum.
Ardından cihazımızı yeniden başlatmamız gerektiği uyarısını veriyor.
Bakım sekmesinden ARUBA TEST AP adını verdiğim cihazımı yeniden başlatıyorum.
Tamam diyorum.
Yeniden başlıyor.
Cihazım yeniden başladı ve Erişim Noktası adım değişti. Bu cihaza verdiğim isim altta görünüyor.
Buda Explorer üzerindeki görüntüsü, bazen Chrome tarayıcısı üzerinde hata verip bağlantı sorunu yaşayabilirsiniz bu durumda Internet Explorer ile yolunuza devam edebilirsiniz.
Şimdi cihazımızın firmware güncellemesini yapalım ve en güncel hale getirelim.
Yeni Sürüm Denetimi yap diyorum. Mevcut olan 8.6.0.6 sürümünü kontrol ederek daha üst versiyon var mı kontrol edecek.
Otomatik olarak buldu ve şimdi yükselt diyerek güncelleme işlemini tamamlıyorum.
Sonuç olarak;
Bir makalemizin daha sonuna geldik. Bu yazımızda Wi-Fi 6 standardına uygun yeni nesil Aruba AP-515 model bir Access Point network cihazını temel olarak yapılandırdık. Biz yapımız itibari ile eski teknolojide kalmış Access Point cihazlarımızı yeni teknolojiye uygun güncel cihazlar ile güncellemeye başladık bu süreçte birçok cihaz test etme fırsatı yakaladım. Aruba AP-515 de bunlardan birisiydi ve kaynak olması açısından minik bir makale olarak kaleme aldım.
Güncel teknolojiye uygun birçok markada sahaya konumlandıracağınız AP cihazları artık ya bir Controller üzerinden tüm cihazlara müdahale etme imkanı sağlıyor yada cihazlardan birisini Master diğerlerini Slave yaparak Master olanı adeta bir Controller gibi kullanarak diğer cihazları da yönetmenizi sağlıyor.
Aruba AP-515 de bu mantıkla çalışıyor herhangi bir Controller almadan MAC adresi en düşük olanı otomatik olarak MASTER olarak atıyor ve onun üzerindeki değişiklikleri sahadaki tüm cihazlarınıza iletmenizi sağlıyor. İlla MAC adresi en düşük olanı MASTER yapmak zorunda değilsiniz sizin belirlediğiniz bir tanesi MASTER olabilir ancak MASTER cihazın başına bir şey gelirse geri kalanlar arasında MAC adresi en düşük olan MASTER rolünü üstleniyor.
Başka bir makalede görüşmek üzere.