İstemci/sunucu hesaplamanın uygulanmasının mevcut ve gelecekteki tasarruflarla sonuçlanabileceği konusunda çok az anlaşmazlık vardır, ancak bu yeni teknoloji genellikle yalnızca maliyet/fayda analiziyle doğrulanamaz. Diğer önemli faydalar soyuttur ve ölçülmesi zordur.
Dolar Tasarrufu:
Ana bilgisayar ortamlarının bakımı maliyetlidir – uygulamaların bakımı ve geliştirilmesi için gereken donanım, yazılım ve personel çok pahalıdır. İstemci/sunucu platformlarını korumak için daha az personel gerekir ve bakım sözleşmelerinin maliyeti orta düzeydedir. Anabilgisayar tabanlı ortamlara göre donanım ve ağ harcamalarında önemli maliyet tasarrufları belirlenebilir. Bir sunucu için daha fazla güç gerektiğinde, anabilgisayar tabanlı ortamlarda sıklıkla gerektiği gibi, değiştirilmek yerine kolayca genişletilebilir.
İstemci/sunucu teknolojisi, kuruluşların mevcut ekipmanı kullanarak mevcut yatırımlarını korumasına ve ölçeklenebilir, genişletilebilir ürünler kullanarak gelecekteki yatırımları korumasına olanak tanır. İstemci/sunucu uygulamaları genellikle istemci makinede geliştirilir ve bu uygulamalar anabilgisayar tabanlı uygulamalara göre daha kısa sürede geliştirilebilir.
Artan Verimlilik:
Hem kullanıcılar hem de geliştiriciler, istemci/sunucu araçlarını kullanarak daha üretkendir. Kullanıcılar, kullanıma hazır hale geldikten sonra geliştirme sürecine ve uygulamanın kontrolüne daha fazla dahil olurlar. İşlerini yapmak için ihtiyaç duydukları verilere şeffaf erişime ve bu verilere standart, kullanımı kolay bir arayüze sahiptirler.
Son Kullanıcı Verimliliği:
İlk sürümler yalnızca kendi özel veritabanlarına erişim sağlasa da, son kullanıcılar için esnek veri erişimi ilk olarak dördüncü nesil diller tarafından sağlandı. Daha sonraki sürümler, diğer veri kaynaklarına da şeffaf erişim içeriyordu. Ancak arayüz komut satırından yönetildi. Kullanıcının komutları ve argümanlarını bilmesi gerekiyordu. Diller prosedürel olmasa da, doğal bir sözdizimi derecesine sahiptiler.
Geliştirici Üretkenliği:
Geliştiriciler, istemci/sunucu geliştirme araçlarını kullanarak daha üretken olabilir. Uygulamalar, bir istemci/sunucu ortamında bir ana bilgisayar ortamından çok daha hızlı tasarlanabilir, uygulanabilir ve test edilebilir. Çoğu istemci/sunucu geliştirme aracı, nesne yönelimli teknolojiyi kullanır. Pencereler tarafından kontrol edilenler de dahil olmak üzere kullanıcı nesnelerinin çoğu özelleştirilebilir ve birden çok uygulamada kullanılabilir.
Geliştirme platformu masaüstü makinedir. Uygulama geliştirmenin tüm aşamaları – tasarım, kodlama, test etme, yürütme ve bakım – masaüstü makineden gerçekleştirilebilir.
Esneklik ve Ölçeklenebilirlik:
Bir kuruluş, uygulama görevlerini bölümlere ayırarak, yeni teknolojilere kolayca geçebilir veya çok az kesintiyle veya hiç kesinti olmadan mevcut teknolojileri iyileştirebilir. Bir uygulamanın yeni arayüz yazılımını kullanmak için yeniden tasarlanması veya yeni bir platforma taşınması gerekmez. Bir sunucuya yükseltmenin uygulamaların kendileri üzerinde çok az etkisi olmalıdır.
İstemci/sunucu bilgi işlemin etkili olması için birden çok ortamın desteklenmesi gerekir. Uygulamalar doğru boyutta olduğunda, platformun bileşenleri arasında bağlantı olması önemlidir.