Windows Wİndows 11

Windows 11 Hızlandırma Yöntemleri (15 Yöntem)

Windows 11’den performans anlamında umduğunu bulamayan kullanıcılar için Windows 11 hızlandırma rehber içeriği hazırladık. Paylaştığımız yöntemlerin hepsinin uygulanması halinde %15-50 seviyesinde hız artışı yaşanabilir.

Windows 11 Performansı Düşürür Mü?

Windows 11’in veya farklı bir işletim sisteminin performansa etkisi kullandığınız bilgisayara göre değişiklik gösterir. Sistem gereksinimlerini karşıladıktan sonra Windows 11’de, diğer işletim sistemleri de istediğiniz sonucu genel olarak verir. Ancak sistem gereksinimlerini ucu ucuna karşılıyor ya da gereksinimlerin altında kalıyorsanız performans düşme ihtimali oldukça yüksektir. Bahsettiğimiz gibi cihazınız Windows 11’i tam anlamıyla kaldırmıyorsa, aşağıdaki yöntemlerle bir nebze de olsa hız artışı sağlanabilir.

Windows 11 Hızlandırma Rehberi (Görsel Anlatım)

Sıraladığımız Windows 11 hızlandırma yöntemlerinin çoğu herkesin uygulayabileceği kolaylıkta. Yöntemlerin tek tek ne kadar etkisi olduğu bilinmediğinden hepsini uygulayın.

1- Windows 11 Güncellemelerini Yükleyin

Windows 11 geliştirme aşamasında olan bir işletim sistemidir. Windows 10’a çok benzer özelliklere ve performansa sahip. Ancak yine de yeni gelen özellikler hatalar içerebiliyor, bu da performansı olumsuz etkileyebiliyor. Devamlı geliştirilmekte olduğu için bu hatalar giderilip, güncellemeler yayınlanıyor. Güncellemeleri düzenli olarak yükleyerek, performans konusunda bir adım ileriye gidebilirsiniz.

Güncellemeleri düzenli indirin fakat hemen indirmeniz gerekmiyor. Hatta hemen indirmek yeni güncellemelerin barındırdığı hatalardan etkilenmenize sebep olabilir. Bu nedenle güncelleme yayınlandıktan 30-60 gün sonra indirin.

2- Periyodik Virüs Taraması Yapın

Windows 11 ve diğer Windows kullanıcıları hackerların açık hedefi durumunda. Eğer sizde hackerlar tarafından saldırıya uğradıysanız bilgisayarınıza virüs bulaşmış olabilir. Windows 11 performans arttırma için virüs taraması yapın. Virüs programını sürekli açık tutmanız zaten performansı düşürdüğü için sürekli açık tutmayın. Onun yerine antivirüs programını indirip, tek seferlik tam tarama gerçekleştirin ve ardından programı kaldırın. Sonrasında bu işlemi 3-6 ayda bir tekrarlayın.

3- Açılıştaki Programları Devre Dışı Bırakın

Bilgisayarınızın açılış hızını arttırmanın en önemli yollarından birisi açılıştaki programları kaldırmaktır.

  • Görev yöneticisini açmak için CTRL+ALT+DELETE tuşlarını kullanın.
  • Başlangıç sekmesini açın.
  • Gereksiz gördüğünüz uygulamalara sağ tıklayın ve “Devre dışı bırak” seçeneğine tıklayın.

4- Arka Plan Programlarını Kapatın

Arka plan programları bazen ciddi seviyede sistem kaynaklarını tüketirler. Bu nedenle Windows 11 hızlandırma için bu adımı atlamamanızı öneriyoruz.

  • Başlat menüsüne tıkladıktan sonra ayarlara gidin.
  • Uygulamalar sekmesine tıklayın ve “Uygulamalar ve özellikler” bölümüne tıklayın.

  • Ardından arka planda çalışmasını istemediğiniz uygulamanın sağında bulunan üç noktaya tıklayın ve “Gelişmiş seçenekler” kısmına tıklayın.

  • Arka plan uygulama izinleri başlığı altından “Hiçbir zaman” seçeneğine tıklayın.

5- Gereksiz Hizmetleri Kapatın

Windows 11 işletim sistemiyle beraber gelen birçok yazılım arka planda sürekli çalışmaya devam eder. Bunlar arka plan programlarından bağımsızdır. Erişmek için farklı bir panele girmek gerekiyor. Windows 11 işletim sistemi hizmetleri denince aklınıza işletim sistemini ayakta tutan yazılımlar gelebilir. Ancak içlerinde birçok gereksiz yazılım bulunmaktadır. Bunları ayıklayıp devre dışı bırakmanız halinde Windows 11 hızlandırma konusunda bir adım ileri gidebilirsiniz.

  • Başlata tıklayın ve hizmetler yazıp çıkan sonuca tıklayın.
  • Listeden XBox Live gibi işletim sistemiyle alakasız olan hizmetleri kapatabilirsiniz. Kapatmak için hizmete çift tıklayın.
  • Başlangıç türünü “devre dışı bırakıldı” olarak ayarlayın. Eğer hizmet çalışır durumdaysa ilk olarak durdurun sonrasında devre dışı bırakın.

6- Yerleşik Windows 11 Uygulamalarını Kaldırın

Yerleşik uygulamalar yer kapladığı ve bazen arka planda sürekli çalıştığı için zaten yavaş olan bilgisayarı iyice yavaşlatıyor. Windows 11 yerleşik uygulamalarını kapatmak için komut istemini kullanabileceğiniz gibi üçüncü parti programları da kullanabilirsiniz. Uygulamaları kaldırmak için az sorun yaşamak ve hızlı olmak için komut istemiyle uğraşmadan üçüncü parti programları kullanın.

7- Görsel Efekt ve Animasyonları Kapatın

Grafiksel işlemler düşük özellikli bilgisayarları yavaşlatan en önemli etkenler arasındadır. Hatta tüm işletim sistemi ve cihazlar için bu durum geçerlidir. Bu nedenle Windows 11 performans arttırma için bu adımı da atlamayın.

  • Başlat veya arama butonuna tıklayın. “Gelişmiş sistem ayarları” yazın ve çıkan ilk sonucu açın.
  • Açılan sistem özelliklerinden “Performans” başlığı altından ayarlar butonuna tıklayın.
  • “En iyi performans için ayarla” seçeneğine tıklayın. Sonrasında “Özel” seçeneğine tıklayın.
  • Ardından temel olan “Ekran yazı tipi kenarlarını düzelt”, “Simgeler yerine küçük simgeler göster” ve “Pencerelerin altında gölge göster” seçeneklerini aktifleştirip “Uygula” butonuna tıklayın.

8- Saydamlık Efektini Kapatarak Windows 11 Hızlandırma

Saydamlık efekti de diğer efektler gibi performansı düşüren etkenler arasında. Ayrı başlık altında anlatmamızın sebebi, kapatmak için ayrı bir yöntem izlemek gerekiyor.

  • Masaüstüne sağ tıklayın ve “Kişiselleştir” seçeneğine tıklayın.

  • Renkler bölümüne girin.

  • Windows 11 hızlandırma işlemi için “Saydamlık efektleri” özelliğini kapalı konuma getirin.

9- Gereksiz Dosyalar Klasörünü Boşaltın

  • Başlata tıkladıktan sonra “gereksiz dosyaları sil” yazın ve ilk sonuca tıklayın.
  • Geçici dosyalar kısmına tıklayın.

  • Dosyalar tespit edildikten sonra “Dosyaları kaldırın” butonuna tıklayın.
  • İsterseniz dosyaları kaldırmadan önce aşağı kısımdan hangi dosya türlerinin kaldırılacağını seçebilirsiniz.

10- Tarifeli Bağlantı ile İnternet Kullanımını Kısıtlayın

Arka plan programlarını ve hizmetleri engellesek de bazı program ve işletim sisteminin kapalı tutulan yazılımları internetinizi kullanmaya devam edebilir. İnternetinizin kullanılması aynı zamanda sistem kaynaklarının da kullanılması anlamına gelir. Tarifeli bağlantı ile programların ve Windows 11’in internetinizi kısıtlı bir şekilde kullanmalarını sağlarsınız.

  • Görev çubuğunun sağ altındaki ethernet veya wifi simgesine sağ tıklayın.
  • Ağ ve internet ayarlarına tıklayın.

  • Bağlantı türünüze göre wifi veya ethernete tıklayın.

  • Bağlı olduğunuz ağ özelliklerine girin.
  • Ağ özelliklerinden “Tarifeli bağlantı” kısmını açık konuma getirin.

11- Bildirim ve İpuçlarını Kapatın

Windows 11 hızlandırma için bir diğer adımımız bildirimleri ve ipuçlarını kapatmak. Bu sayede arka planda çalışan bir diğer fonksiyonu kapatmış olacağız.

  • Başlat butonuna tıklayın ve bildirimler yazıp, “Bildirim ve eylem ayarları” bölümüne girin.
  • Bildirimler bölümünden “Bildirimler” özelliğini kapalı konuma getirin.

  • Sonrasında en altta yer alan öneri ve ipuçlarına dair iki seçeneği de pasif hale getirin.

12- Performans Modunu Değiştirerek Windows 11 Hızlandırma

Performans modu güncel tüm Windows sürümlerinde bulunuyor. Bu modlar sayesinde bilgisayar daha az enerji tüketerek düşük performans sergiliyor veya tam tersi. Yüksek performansa geçiş için aşağıdaki adımları izleyin;

  • Arama veya başlata tıklayın sonrasında “güç planı seçin” yazın ve tıklayın.
  • Yüksek performansı seçin. Görünmüyorsa ek planları göster kısmına tıklayın.
  • Değişikliğin uygulanması için bilgisayarı yeniden başlatın.

13- İşlemci ve Ekran Kartı Sürücülerini Mutlaka Güncelleyin

Sürücülerin yüklü veya güncel olmaması işletim sisteminden aldığınız performansı etkilemektedir. Özellikle Windows 11 performans arttırma için işlemci ve ekran kartı sürücüleri mutlaka güncellenmesi gereken sürücülerdir.

  • Çalıştır uygulamasını açmak için Win+R tuş kombinasyonunu kullanın.
  • “devmgmt.msc” yazın ve entera basın.
  • Aygıt yöneticisinden görüntü bağdaştırıcıları ve işlemciler kısmında bulunan aygıtlara sağ tıklayıp sürücüyü güncelleştirin.

Eğer bu şekilde sürücü aktif olmadıysa, ekran kartı veya işlemci marka modeline göre internette araştırma yapın. Marka model driver şeklinde aratıp resmi siteden ilgili sürücüyü indirin.

14- Windows 11’i Yeniden Yükleyin

Windows 11’i hızlandırmak için tek tek çözümleri denemek işinizi görmediyse sıfırlama yoluna veya format atma yoluna gidebilirsiniz. Bu sayede gereksiz dosya ve programlardan kurtulmuş olursunuz. Ancak yukarıda anlattığımız bazı yöntemleri baştan uygulamanız gerekebilir. Çünkü Windows 11’in tekrar yüklenmesiyle birçok olumsuz etken yeniden ortaya çıkacaktır.

15- Donanımsal ve Fiziksel Açıdan Öneriler

Yukarıdaki Windows 11 hızlandırma yöntemleri yazılım kısmındaki çözümlerden ibaretti. Sistem özellikleriniz Windows 11’i karşılamıyorsa veya beklentiniz yüksek ise yukarıdaki çözümler sizi tatmin etmeyebilir. Bu durumda illa Windows 11 kullanacağım diyorsanız donanımınızı yükseltmeniz en doğru tercih olur. HDD kullanıyorsanız SSD’ye geçin. RAM kapasiteniz düşükse 2GB dahi olsa takviye yapın. Maddi imkan konusunda hazır değilseniz, geçici süreliğine Windows 10’da kalmanızı öneririz. Bunların yanı sıra periyodik olarak bilgisayar kasasını temizleyin. İşlemci termal macununu yenileyin. Çünkü ısınan bilgisayar bileşenleri kötü performans gösterebilir.

Ahmet CEYLAN

About Author

Şunlar da hoşunuza gidebilir

Micorsoft Dünya Teknoloji Windows

RemoveWAT veya Chew-WGA "Bypass Etkinleştir" Windows 7 ve Server 2008 R2 Sonsuza Kadar

Orijinal Windows blogu, Windows 7 için Windows Etkinleştirme Teknolojileri Güncelleştirmesi’ne göre, bu güncelleştirme 70’den fazla bilinen ve potansiyel olarak tehlikeli
Microsoft Windows

Windows 10’un Sevilen Özelliği, Windows 11’e Geri Geliyor!

Microsoft, Windows 10‘un son güncellemelerinden birinde işletim sistemine hava durumu ve çeşitli haberlerin yer aldığı Haberler ve İlgi Alanları bölümünü