Wİndows 11

Windows 11 Kasma Sorunu Nasıl Çözülür?

Windows 11 kasma sorunu yaşayan kullanıcılar için rehber olabilecek bir yazı hazırladık. Sıraladığımız değişiklikler yapıldıktan sonra kasma sorunun çözülme ihtimali yüksektir.

Kasma veya donma diye tabir edilen sorun tüm Windows kullanıcıların karşılaşabileceği bir sorundur. Bilgisayarı kullanırken takılmaların olması, farenin yavaş hareket etmesi, programların geç açılması veya programların takıldıktan sonra birden kapanması kasma sorununa işaret eder. Sorun geçici bir yazılım/işletim sistemi sorunundan kaynaklanabilir. Aynı zamanda donanım problemlerinden kaynaklı olup, sizi daha fazla uğraştırabilir.

Windows 11 Kasma Sorunu Nasıl Giderilir?

Windows 11 kasma sorunu çözümü için uzmanların önerdiği birçok yöntemi derledik. Yöntemlerin genelini her Windows 11 kullanıcısı uygulayabilir. Eğer tecrübeniz yoksa birkaç yöntemin uygulanması için bilen birisinden destek almanız gerekecektir.

1- Sistem Gereksinimlerini Karşılıyor Musunuz?

Her yazılım ve işletim sisteminin bir donanım gereksinimi vardır. Bu gereksinim karşılanmadığı takdirde problemler ortaya çıkabilir. Aynı durum Windows 11 için geçerlidir. Eğer 4GB RAM, 64 bit / iki çekirdek işlemciniz yoksa Windows 11 kullanmanız pek doğru değil.

Windows 11 eski, düşük özellik diye tabir edilen sistemlerde kötü performans gösterir. Orta seviye diye tabir edilen bir sisteminiz varsa Windows 11 kullanabilirsiniz. “Benim sistemim düşük özellikli ama yine de kullanmak istiyorum” diyorsanız Windows 11 kasma sorunu giderilsin diye birçok yöntem denemelisiniz.

2- Windows 11 Sistem Güncellemelerini Yükleyin

Sistem hatalarının Windows 11 sorunlarına neden olabileceğinden bahsetmiştik. Sistem hatalarını gidermek için Microsoft düzenli olarak güncellemeler yayınlamaktadır. Sizde bu güncellemeleri yükleyerek hatalardan kurtulabilirsiniz. Ayarlar > Güncelleştirme kısmından bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

3- Elle Sistem Dosyalarını Onarın

Donma sorunu güncelleme ile çözülmediyse, sistem dosyalarını manuel olarak onarmayı deneyin. CMD üzerinde yazacağınız birkaç satırlık kod ile sistem hataları tespit edilebilir ve giderilebilir.

  • Başlata tıkladıktan sonra cmd yazın ve sağ tık ile yönetici olarak çalıştırın.

  • Komut satırına “sfc /scannow” yazıp enterlayın.

  • Sonrasında “DISM.exe /Online /Cleanup-Image /Restorehealth” komutunu uygulayın.

4- Ekran Çözünürlüğünü Doğru Ayarlayın

Windows 11 donma sorunu grafik sorunlarından da kaynaklanabilir. Grafik sorunlarının başında ekran çözünürlüğü ayarlarının yanlış yapılması gelir. Yanlış ekran çözünürlüğü ayrıca görsel olarak da kullanıcıyı rahatsız eder. Aşağıdaki adımları izleyerek ekran çözünürlüğünü değiştirin.

  • Masaüstüne sağ tıklayın, ardından Görüntü Ayarları seçeneğine tıklayın.

  • Ölçek ve düzen başlığının altındaki Ekran çözünürlüğü bölümünden seçiminizi yapın.

Ekran çözünürlüğünü seçmekte kararsız kaldıysanız monitör marka ve modeline göre internette araştırma yapmanızı öneririz.

5- Ekran Kartı Sürücüsünü Güncelleyin

Ekran kartı sürücüsü kurulmamış veya güncel olmayan sistemler donabilir veya farklı sorunlar ortaya çıkabilir. Sürücünüzü güncellemek için Windows özelliğini kullanabileceğiniz gibi manuel olarak güncelleme de yapabilirsiniz. Manuel güncelleme için ekran kartı ve modelinizi sonunda “driver” sözcüğünü ekleyerek internette aratın. Resmi siteden sürücünüzü indirip yükleyin.

Windows 11 üzerinden sürücüyü güncelleştirmek için;

  • Arama simgesine tıklayın. Aygıt yöneticisi yazın.
  • Listedeki ilk sonuca tıklayın.

  • Görüntü bağdaştırıcıları kısmına gelin ve ekran kartına sağ tıklayın.
  • Sürücüyü güncelleştir seçeneğine tıklayın.
  • Son olarak sürücüleri otomatik olarak ara kısmına tıklayın.

6- Tam Virüs Taraması Gerçekleştirin

Virüsler Windows 11 kasma sorunu gibi birçok soruna neden olabilir. Bilgisayarın çökmesi, mavi ekran hatası, bilgisayarın devamlı kapanıp açılması da bu sorunlara örnek olarak verilebilir. Virüslerden kurtulmak için en pratik yollardan birisi de tarama yapmaktır. Tarama yapmak için güncel antivirüs yazılımlarından birisini indirin. İndirdikten sonra “Tam” modda tarama gerçekleştirin. Çünkü hızlı taramalar tüm sistemi taramaz sadece önemli görülen alanlara hızlıca göz atıp geçerler. Ayrıca sisteminizdeki virüsü temizlemenin yollarından birisi de format atmaktır.

7- Programları ve Hizmetleri Devre Dışı Bırakın

Arka planda çalışan programlar ,hizmetler, gereksiz programlar ve klasörler sistemi yavaşlatan unsurlar arasındadır. Bu unsuların en aza indirmek sistemi rahatlatacaktır. Arka planda çalışan programları ilk önce görev çubuğundaki sistem tepsisine göz atın.

Uygulamaların arka planda çalışmasını tamamen engellemek için;

  • Başlata gelin ve “uygulamalar ve özellikler” yazıp çıkan sonuca tıklayın.

  • Sonrasında arka plan işlemlerini engellemek istediğiniz uygulamanın sağında yer alan üç nokta simgesine tıklayın.
  • Gelişmiş seçenekler bölümüne gidin.

  • “Arka plan uygulama izinleri” kısmından hiçbir zaman’ı seçin.

Hizmetlerin arka planda çalışmasını engellemek için;

  • Arama kısmından “hizmetler” yazın ve açın.
  • Hizmetler arasından “XBox” gibi kullanılmayan hizmetlerden birisine çift tıklayın.
  • Başlangıç türünü “Devre dışı” olarak işaretleyin ve değişikliği uygulayın.

8- Başlangıç Programlarını Kapatın

Özellikle başlangıçta yaşanan Windows 11 kasma sorunu için başlangıç programlarını azaltmayı deneyin.

  • CTRL+ALT+DELETE tuşları ile görev yöneticisini açın ve üst kısımdan başlangıç bölümüne girin.
  • Buradan gereksiz ve etkin konumda olan programlara sağ tıklayıp devre dışı bırakabilirsiniz.

9- Overclock’u İptal Edin

Hız aşırtma bilgisayarı hızlandırmak için yapılan bir işlemdir. Bu sayede en iyi performans alınabilir. Ancak hatalı uygulandığında tam tersine bilgisayarınız yavaşlar. Ayrıca donanımlarda kalıcı hasarlar oluşabilir. Overclock BIOS üzerinden iptal edilmektedir. Bilginiz yoksa uzman kişilerden destek almadan herhangi bir işlem yapmayın.

10- Bilgisayarı Sıfırlayın veya Format Atın

Windows 11 kasma sorunu yukarıdaki çözümlerle ortadan kalkmadıysa Windows 11’i yeniden yüklemeniz iyi olabilir. Windows 11’i yeniden yüklemek için sıfırlama veya format yöntemini tercih edebilirsiniz. Sıfırlama işlemini her kullanıcı rahatlıkla yapabilir. Tek dikkat etmeniz gereken işlem öncesinde kişisel verilerinizi yedeklemek olacaktır.

Format işlemini standart kullanıcıların yapması risklidir. Bu konulara meraklıysanız araştırarak yapabilirsiniz. Ancak uğraşacak vaktim ve verecek enerjim yok diyorsanız bir uzmandan veya teknik servisten destek alın.

Ahmet CEYLAN

About Author

Şunlar da hoşunuza gidebilir

Microsoft Windows Wİndows 11

Windows 11 Şifre Kaldırma Yöntemleri

Bilgisayarını hızlı bir şekilde açılmasını isteyen Windows 11 kullanıcıları için bu yazımızda Windows 11 şifre kaldırma işleminden bahsettik. Windows 11
Windows Wİndows 11

Windows 11 Başlat Menüsü Sola Alma

Windows 11 başlat menüsü sola alma işlemi yeni kullanıcıların isteği haline geldi. Bu isteği karşılamak için kısa bir rehber içeriği